توصیه های تغذیه ای برای 9 ماه بارداری
به گزارش وبلاگ شخصی اسماعیل، جام جم/ یکی از راه های تضمین سلامت مادر و جنین توجه به اصول تغذیه در دوران بارداری است. تغذیه در این دوران اندکی قبل از بارداری آغاز شده و در طول دوران بارداری به 3 بخش عمده تقسیم می گردد.

تغذیه قبل از بارداری
دو ماه قبل از آغاز بارداری مادر بایستی رژیم هایی مانند کتوژنیک یا رژیم های من درآوردی تک خوری را قطع نموده و مصرف هر گونه دارو را هم با متخصص مربوطه و هم با متخصص زنان دوباره چک کند. هم این که هر گونه اعتیاد یا سوء مصرف از قبیل سیگار، الکل و... را به کلی ترک کند. مضاف بر این که ضمن داشتن سفره ای متنوع، مصرف بعضی مکمل ها مانند اسید فولیک را با مشورت متخصص زنان آغاز کند.
3 ماه اول بارداری
در سه ماه اول بارداری بجز احتیاج به مکمل اسید فولیک، احتیاجهای غذایی مادر باردار سالم تفاوت چندانی با مادر غیر باردار ندارد و احتیاجی به اضافه شدن وزن نیست. ولی طیف گسترده ای از خوراکی های ناسالم و جهش زا می توانند بر سلامت جنین اثر منفی بگذارند. تهوع ابتدای بارداری نیز به نوعی فعال شدن سیستم دفاعی طبیعی بدن است که جلوی خوردن مادر را تا حدی بگیرد تا مادر با خوردن غذاهای مضر به جنین آسیب نرساند. غذاهای بسیار مضر در سه ماه ابتدای بارداری عبارتند از هر گونه مواد غذایی صنعتی که دارای مواد نگه دارنده ای مانند سوربات پتاسیم باشند، انواع غذاهای برشته یا سرخ کردنی که دارای آکریلامید هستند به ویژه روغن های چند بار استفاده شده در غذاهایی که بیرون از منزل تهیه می شوند همه خوراکی های مشکوک به کپک زدگی و مخصوصا میوه های لک دار که دارای مایکوتوکسین ها هستند مخصوصا آبمیوه و آبلیموی صنعتی و لواشک که عموما از میوه لک دار تهیه می شوند. باقی مانده سموم دفع آفات در پوست میوه ها و سبزیجاتی که با فاضلاب آبیاری می شوند.
3 ماه دوم بارداری
از سرانجام ماه سوم احتیاجهای غذایی مادر باردار با مادر غیر باردار به مرور متفاوت تر می گردد و مادر باردار باید به مرور مصرف پروتیین، لبنیات و میوه جات سالم را افزایش دهد، علاوه بر این که مصرف مکمل های ویتامینی ویژه بارداری هم از همین ماه باید آغاز گردد. جنین و جفت و مایع آمنیوتیک رحم به سرعت در حال افزایش هستند. ولیکن افزایش احتیاجها بیشتر به صورت کیفی است و نه کمی؛ یعنی مادر باید بیشتر به نوع غذاها اهمیت بدهد تا مقدار غذا. افزایش وزن سه تا چهار کیلوگرم در سرانجام ماه ششم بارداری توصیه می گردد.
3 ماه آخر بارداری
با سرانجام ماه ششم، احتیاجهای مادر هم به لحاظ کیفی افزایش پیدا می نماید، هم به لحاظ کمی. کالری مورد احتیاج مادر افزایش چشمگیری پیدا می نماید و مادر باید کالری مورد احتیاج خود را از هر سه گروه اصلی غذایی شامل نشاسته ها (برنج و غلات)، پروتئین (گوشت، تخم مرغ و لبنیات و حبوبات) و چربی ها (دانه های روغنی و آجیل) تامین کند. به علاوه احتیاج مادر به مصرف سبزیجات و میوه جات نیز افزایش پیدا می نماید. مجموع اضافه وزن طبیعی درسرانجام بارداری 8 تا 12 کیلوگرم است.
بهتر است در طول بارداری برای تنظیم یک برنامه غذایی سالم و کارآمد با یک مشاور تغذیه مورد اعتماد مشورت کنید تا ضمن تامین احتیاجهای بارداری دچار چاقی مفرط نشوید.
نویسنده: مهرداد رحیم زاده
منبع: همگردی