سوغات کاشان چیست؟

به گزارش وبلاگ شخصی اسماعیل، کاشان یکی از شهرهای تاریخی ایران است که سوغات متنوعی شامل انواع شیرینی جات و صنایع دستی دارد. با خبرنگاران همراه باشید.

سوغات کاشان چیست؟

کاشان یکی از شهرهای قدیمی و زیبای ایران است که در استان اصفهان واقع شده است. این شهر به خاطر بناهای تاریخی متعددی که دارد، همواره مورد توجه گردشگران داخلی و خارجی قرار داشته است. از مهم ترین دیدنی های کاشان می توان به باغ و حمام تاریخی فین کاشان اشاره نمود. خانه های تاریخی متعددی در این شهر قرار دارند که بعضی از آن ها به اقامتگاه های سنتی تبدیل شده اند و اقامت در آن ها، خاطرات خوشی از سفر به کاشان را در دفتر خاطرات زندگی تان ثبت می نماید. کاشان 1700 اثر تاریخی شناسایی شده و 313 اثر ثبت شده ملی دارد.

یکی از جاذبه های کاشان، مراسم یا به عبارتی جشنواره گلاب گیری کاشان است. همه ما با شنیدن نام گلاب، بلافاصله به یاد کاشان و گلاب گیری می افتیم. اگر برای سفر به کاشان و تماشای گلاب گیری برنامه ریزی می کنید، بد نیست که در خصوص انواع سوغات این شهر دیدنی هم اطلاعاتی داشته باشید.

در ادامه با تعدادی از صنایع دستی و سوغات این شهر آشنا می شویم. با خرید این محصولات محلی می توانید به رونق صنایع دستی و گردشگری در این شهر یاری کنید و سهمی در گردشگری سبز و مسئولانه داشته باشید.

سوغات این شهر را می توان به دو دسته سوغات خوراکی و صنایع دستی تقسیم کرد. این شهر همواره یکی از معروف ترین شهرهای ایران در زمینه انواع صنایع دستی بوده است. حتما آوازه ی فرش کاشان را شنیده اید و زیلوهای بافت کاشان را در امامزاده ها و مساجد قدیمی دیده اید. صنعت کاشی سازی، مسگری، سفال و سرامیک و نگارگری هم در این شهر رایج است. کارگاه های بافت های سنتی مثل شعربافی، مخمل بافی و زری بافی را می توانید در گوشه و کنار شهر ببینید.

سوغات خوراکی

عرقیات گیاهی

کاشان از قدیم الایم به داشتن برترین عرقیات گیاهی مشهور است. به خصوص گلاب که مراسم تهیه آن از گلبرگ های گل محمدی هر سال از اواسط اردیبهشت تا اواسط خرداد انجام می گردد و گردشگران زیادی را به سوی خود می کشاند. این مراسم معروفیت جهانی دارد و حتی گردشگران خارجی هم از آن استقبال می نمایند. عرقیات گیاهی در کاشان به شیوه سنتی یعنی در دیگ های مسی و به شکل دستی انجام می گردد.

شیرینی حاجی بادومی

در همه مغازه ها و کوچه و پس کوچه های کاشان می توانید این شیرینی را پیدا کنید که ظاهری متفاوت از شیرینی های دیگر دارد و بسیار خوش عطر است. مواد اصلی تشکیل دهنده این شیرینی، پودر بادام و پودر قند، جوز و آرد نخودچی است.

کلوچه سنتی

هر شهر و دیاری، نان و کلوچه سنتی خاص خود را دارد. کلوچه کاشان هم یکی دیگر از سوغاتی های این شهر است که از آرد سبوس دار گندم، شکر، هل، زعفران و طبق ذائقه، با روغن نباتی یا حیوانی تهیه می گردد. برای تزیین این کلوچه ها از پودر پسته استفاده می نمایند. از دیرباز کاشانی ها برای پذیرایی از مهمان در ایام نوروز این کلوچه ها را تهیه می نمایند.

باقلوا

باقلوا از آن دسته شیرینی هایی است که در شهرها و کشورهای مختلف تهیه می گردد. اما هر باقلوایی ویژگی منحصربه فردی دارد. باقلوای کاشان هم مشهور است و آن را می توانید در تمام مغازه های سوغات بخرید. برای تهیه این شیرینی از انواع مغزها استفاده می نمایند.

پشمک و قطاب

پشمک و قطاب سوغاتی های دیگری هستند که در کاشان به وفور پیدا می کنید و اهالی شهر از آن برای پذیرایی از مهمان در عید نوروز استفاده می نمایند.

صنایع دستی

کاشان از قدیم به هنرهای سنتی معروف بوده و یکی از مهم ترین مراکز فراوری قالی، پارچه های ابریشمی، مخمل، حریر و دیبا بوده است.

فرش و گلیم

حتما آوازه فرش و گلیم کاشان را شنیده اید. البته در بسیاری از شهرهای ایران بافت فرش رایج است اما هر شهری، طرح و نقشه منحصربه فردی دارد. نقشه های فرش کاشان هم بسیار زیبا هستند که از آن ها برای تهیه فرش ماشینی هم بهره می برند. هم برترین فرش ها و قالیچه های دستبافت را می توانید از کاشان تهیه کنید و هم فرش ماشینی. کاشان در زمینه فراوری فرش ماشینی با 70 درصد کل فراوری فرش ماشینی کشور، مقام اول را دارد.

تمام مراحل بافت فرش های دستبافت با همت و ذوق هنرمندان کاشانی انجام می گردد و در تهیه مواد اولیه از هیچ محصول شیمیایی استفاده نمی نمایند.

شعربافی

شعربافی یکی از هنرهایی است که قدمتی طولانی در تاریخ ایران دارد. این هنر اصیل و ماندگار در شهرهای مختلفی از ایران رواج دارد. این هنر گرچه در گذشته رواج زیادی داشته، در سال های اخیر رو به خاموشی می رود به نحوی که تنها چند دستگاه شعربافی در کوچه و پس کوچه های کاشان به جای مانده که همه بافندگان آن، تقریبا بالای 70 سال سن دارند. گردشگران با خرید این آثار هنری هزاررنگ، می توانند نقش موثری در زنده کردن هنرهای قدیمی داشته باشند و جوانان بیشتری را به یادگیری این هنر اصیل تشویق نمایند.

بیشتر بخوانید :

شعربافی یا ابریشم بافی کاشان از زمان رشیدالدین فضل الله آغاز شد. زمانی که او مجموعه ای از صنایع دستی را در ربع رشیدی، احیا و منسجم کرد. از مشخصات پارچه های کاشان در عهد سلجوقی، نقش و نگار آن هاست که با تصاویر ظروف سفالی آن عهد یکسان است. بعلاوه نقوشی مانند خرگوش در حال دویدن در این منسوجات دیده می گردد که به صنایع دستی کاشان اختصاص داشته است .

سفالگری

سفالگری یکی دیگر از صنایع دستی کاشان است که قدمتی 7 هزار ساله در این شهر دارد. سفالگری یکی از اولین صنایع دستی بوده که بشر به آن دست پیدا نموده است. قدیمی ترین چرخ سفالگری، متعلق به تمدن سیلک است و در حدود 4 هزار تا 4500 سال قدمت دارد. ورود اسلام به ایران باعث تحول در نقش و نگارهای ظروف سفالی شده است. البته این هنر در سال های اخیر رو به زوال رفته اما هنوز هم هنرمندانی پیدا می شوند که با آب و خاک، زیباترین آثار هنری را خلق می نمایند و ظروف و اشیای زیبا و رنگارنگی می سازند.

کاشی سازی

کاشی سازی از دیگر هنرهای قدیمی این شهر است که از گذشته با رنگ های زیبا همانند فیروزه ای ساخته می شده و دیوار مساجد و اماکن مذهبی را زینت می داده است.

گیوه

گیوه بافی در بسیاری از شهرهای ایران رایج است اما بعضی از شهرها و منطقه ها ایران، معروفیت ویژه ای در تهیه و فراوری آن دارند. نشلج نام روستایی از توابع نیاسر کاشان است که به این هنر سنتی معروف است. در این روستا از دیرباز اهالی به تخت کشی و گیوه بافی مشغولند.

هنوز هم پیرمردان زیادی در این روستا در کارگاه های کوچک خود کار تخت کشی گیوه را انجام می دهند و زنان دور هم جمع می شوند و رویه گیوه ها را می بافند.

منبع: کجارو / ordup.com / shahrmajazi.com

به "سوغات کاشان چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سوغات کاشان چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید