نصب فیلتر دوده بر کاهش آلایندگی اتوبوس های فرسوده موثر است؟

به گزارش وبلاگ شخصی اسماعیل، تهران (پانا) - نصب فیلتر دوده بر روی اتوبوس های دیزلی، یکی از راه های مقابله با آلودگی هوا در بخش حمل و نقل عمومی است اما بسیاری از کارشناسان محیط زیست معتقدند که نصب این فیلترها بر اتوبوس های فرسوده تاثیری ندارد. موضوعی که معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست آن را رد نموده و می گوید از آنجا که اتوبوس های با سن بالا ملزم به اخذ معاینه فنی هستند کارایی فیلتر دوده در معاینه فنی معین می گردد.

نصب فیلتر دوده بر کاهش آلایندگی اتوبوس های فرسوده موثر است؟

آلودگی هوا ارتباط تنگاتنگی با حمل و نقل به ویژه حمل و نقل عمومی دارد. با توجه به شواهدی که از نوسازی حمل و نقل عمومی وجود دارد، به نظر می رسد قفل توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی به این زودی ها باز نمی گردد. هر چند در سال های اخیر وعده هایی برای تامین اتوبوس در کلانشهر تهران داده شده است اما در عمل موانع زیادی بر سر راه اتوبوس های جدید وجود دارد که عمده ترین آن هزینه بالای اتوبوس ها و کمبود بودجه در مدیریت شهری است. بنا به گفته محمود ترفع، مدیرعامل شرکت اتوبوسرانی تهران، 62 درصد از ناوگان اتوبوسرانی پایتخت فرسوده است و در صورت ادامه فرایند موجود و عدم نوسازی ناوگان، اتوبوس های تهران حداکثر تا 6 سال دیگر دوام می آورند و تا آن موقع 100 درصد آنها به سن فرسودگی رسیده و از رده خارج می شوند. درست است که از رده خارج کردن اتوبوس های فرسوده منوط به تامین بودجه است اما راه چاره مهمی برای کاهش آلودگی هوا است. بازسازی اتوبوس های مستهلک و نصب فیلتر جاذب دوده یک راه چاره موقت برای برون رفت از چالش فرسودگی اتوبوس ها و خروج از این بحران است.

از طرفی بر اساس ماده 8 قانون هوای پاک، میانگین سن اتوبوس های دیزل 10 سال و اتوبوس های گازسوز 12 سال است در صورتی که اکنون متوسط عمر ناوگان اتوبوسرانی تهران از سن فرسودگی فراتر رفته و 12.4 سال است. در سال های اخیر مجموعه قوانین، مقررات و آیین نامه و... در راستای بهبود شرایط هوا وضع شده است و در این میان برای دستگاه های دخیل از جمله شهرداری تهران نیز وظایفی معین شد، یکی از وظایف تعریف شده برای شهرداری تهران لزوم نصب فیلتر دوده بر روی اتوبوس های ناوگان حمل ونقل عمومی بود؛ به گونه ای که در سال 93 بر اساس مصوبه هیأت دولت، نصب فیلتر جاذب دوده به منظور کاهش آلودگی هوا الزامی شد و خودروسازان با وجود مخالفت های گسترده، مجبور به اجرای این مصوبه محیط زیستی شدند اما این مصوبه تا به امروز به درستی اجرا نشده است و عده ای دلیل آن را بی تاثیر بودن نصب فیلتر دوده بر روی اتوبوس های فرسوده می دانند و معتقدند علی رغم هزینه بالای این فیلترها، اثرگذاری آن قابل لمس نیست.

مسعود تجریشی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با پانا در پاسخ به این سوال که آیا نصب فیلتر دوده بر روی اتوبوس های فرسوده اثرگذار است، گفت: با فراوری نماینده های فیلتر جاذب دوده این موضوع را در میان گذاشته ایم و طبق تاکیدات این فراوری نماینده ها فیلتر دوده با عمر اتوبوس ها مرتبط است و از آنجا که اتوبوس های با سن بالا ملزم به اخذ معاینه فنی هستند کارایی فیلتر دوده نیز در معاینه فنی معین می گردد.

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تاکید نمود: اگر اتوبوس هایی که دارای فیلتر دوده هستند، نتوانند معاینه فنی خود را پاس نمایند نیز در فرایند معاینه فنی معین می گردد و موظف هستند فیلتر دوده را تعویض نمایند.

تجریشی گفت: اکنون هزینه یک اتوبوس نو نزدیک سه میلیارد تومان است که تامین آن از توان مدیریت شهری، خارج است و فراوری آن هم در کشور با وجود تحریم ها امکان پذیر نیست اما نصب فیلتر دوده تنها راهی است که می توان انجام داد اما هنوز اقدامی جدی صورت نگرفته است.

وی گفت: برای نوسازی ناوگان فرسوده اتوبوسرانی حداقل به 5 تا 6 میلیارد دلار سرمایه احتیاج است که با شرایط فعلی امکان پذیر نیست، بنابراین بهتر است راه های دیگری همچون فیلتر دوده دنبال گردد.

منبع: خبرگزاری پانا

به "نصب فیلتر دوده بر کاهش آلایندگی اتوبوس های فرسوده موثر است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نصب فیلتر دوده بر کاهش آلایندگی اتوبوس های فرسوده موثر است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید